בין טקסט לדימוי

כ״ד תמוז תשפ״ה

20.7.2025

הספריה הלאומית, ירושלים

בעידן שבו עיצוב נע בין מסכים לדפוס, נחזור אל המקום שבו העיצוב התחיל, האות והספר.
הספרייה הלאומית מציעה לנו אוצרות תרבות אדירים וגם מרחב עיצובי מעורר השראה, מבנה עוצר נשימה שמזכיר ספר פתוח, אור טבעי שנשפך על מדפי היסטוריה, וחללים שמזמינים מחשבה איטית ועמוקה. זה המקום מרגש ומתאים למפגש הפורמה שיעסוק סביב טיפוגרפיה, ספרים והחיבור בין טקסט לדימוי.

15:45

צילום: סתו צור

15:45 | מתחילים בדיוק בזמן

סיור עומק במבנה הספרייה הלאומית

אפרת פומרנץ
מנהלת פרויקט בניין הספרייה הלאומית

בניין הספרייה הלאומית החדש הוא אייקון אדריכלי מרהיב ויוצא דופן בישראל.
בסיור נעמיק במפגש המיוחד שבין אדריכלות עכשווית לבין אלפי שנות תרבות כתובה. נחקור כיצד תוכנן הבניין לשמר ולהנכיח אוצרות נדירים: כתבי יד עבריים מהקדומים בעולם, מפות, ספרים מודפסים מוקדמים, יצירות אמנות וטיפוגרפיה היסטורית, כיצד כל אלו זוכים לבית שמתייחס אליהם ברגישות חומרית וחזותית.
הסיור ייתן מקום לעיצוב הגרפי של הספרייה, שהפך אותה למוסד המדבר בשפה עדכנית, נגישה ורב־שכבתית, מהשילוט והטיפוגרפיה ועד זהות גרפית כוללת לתערוכות, חללים וממשקים. זהו סיור למי שמבקשים להבין כיצד ערכים של מסורת, חדשנות ותרבות מקבלים ביטוי דרך שפה עיצובית שלמה: אדריכלות, עיצוב וחוויית מקום.

אודות המדריכה:

אפרת פומרנץ היא מנהלת פרויקט בניין הספרייה הלאומית וחלק בלתי נפרד ממי שליוו את תהליך ההקמה לכל אורכו, משלב הרעיון, דרך התכנון ועד היישום בפועל.
בזכות הרקע הרחב שלה בתרבות, תוכן וניהול יצירתי, אפרת מחברת בין מבנה לרוח, בין עיצוב לכוונה. מבטיה החדים על פרטי האדריכלות, ההקשרים ההיסטוריים והפתרונות החזותיים מאפשרים לה להאיר את הבניין מזווית אחרת, אנושית ומעמיקה גם יחד.

  • הסיור מוגבל ל־30 משתתפות, בהרשמה מראש ובעלות של 45 ₪
  • ניתן להצטרף להרצאות בלבד ב- 17:30

17:30

17:30

מסע חזותי בארכיון הכרזות הישראליות

צפייה מודרכת עם צוות הספרייה

הספרייה הלאומית פותחת בפנינו את שערי הארכיון הגרפי שלה, ומזמינה אתכם לצפייה מודרכת באוסף הכרזות הנדיר והמרגש שבאמתחתה – מהשנים שלפני קום המדינה ועד לעשורים האחרונים.
באוסף זה שמורות אלפי כרזות שמעידות לא רק על סגנונות עיצוב, אלא גם על תקופות, אידיאולוגיות, מאבקים וסיפורים שהודפסו, הודבקו והוטמעו בזיכרון התרבותי שלנו.

במפגש בהנחיית צוות הספרייה נבחן את הקשר העמוק שבין טקסט לדימוי, בין מסר לעיצוב ובין חדש לישן.
נחשף לכרזות ממגוון רחב של תקופות ומעצבים, נזהה מגמות חזותיות מתקופות שונות ונפגוש לראשונה חומרים שעד כה חיו רק בין מדפי הארכיון.

18:15

18:15 | אלעד יאנה

העיצוב העברי
בין מסורת ומודרניות

בהרצאה נסקור את התפתחות העיצוב הגרפי והטיפוגרפיה העברית והישראלית מתחילת שנות העשרים ועד ערב העידן הדיגיטלי. התקופה האמורה מתארת מעבר היסטורי ותרבותי: מכתב יד יהודי מסורתי, השזור בעולם ההלכה והסת"ם, לעבר שפה חזותית מודרנית, המושפעת מהאידיאלים של עיצוב אירופי בן זמנם. זהו סיפור על התהוותה של שפה ויזואלית חדשה – עברית, מודרנית, מקומית.

במהלך ההרצאה נדון במעצבים ובטיפוגרפים שעיצבו את הנראות של התרבות העברית והישראלית: בהם פרנצסקה ברוך, הנרי פרידלנדר, איסמר דויד, פרנץ קראוס ואוטה וליש. נבחן כיצד פעלו בתוך מרחב שבו התרבות היהודית והמורשת הגרפית האירופית נפגשות, ואיך הצליחו לנסח, דרך עיצוב אותיות, כרזות, ספרים וסמלים – זהות ויזואלית חדשה למדינה צעירה המנסה להיות גלובלית ואירופאית.

אודות המרצה:

אלעד יאנה הוא מעצב גרפי, חוקר ומרצה, המתמחה בהיסטוריה של העיצוב הגרפי ובטיפוגרפיה עברית. בוגר תואר ראשון ושני מהמחלקה לעיצוב במכון הטכנולוגי חולון, וכיום כותב עבודת דוקטורט בהיסטוריה על קבוצת העיצוב ISOTYPE. יאנה עורך את מגזין העיצוב "אות־אות־אות", ומשמש כמרצה לתולדות העיצוב הגרפי ולתקשורת חזותית. הוא שותף בפרויקטים מחקריים ואוצרותיים, בהם "שפה משותפת" – פרויקט מקיף של המרכז לחקר העיצוב בשנקר העוסק בטיפוגרפיה עברית עכשווית. בהרצאותיו, משלב יאנה מבט היסטורי־תרבותי יהודי עם קריאה עיצובית רגישה, ומציע פרשנות חיה למפגש שבין אות, מרחב ונרטיב היסטורי.

19:00

19:00 | סטודיו קרן וגולן

עיצוב תוכן

מה קורה כשעיצוב ותוכן נפגשים ביחסי גומלין?
איך נראות משקפת תוכן – ואיך תוכן מכתיב נראות?
למה מעצב טוב הוא קודם כל קורא מעורב?
ומדוע התהליך היצירתי הכי מוצלח הוא דו-כיווני?
שיחה על עיצוב ספרים ועל הקשר הסימביוטי בין תוכן לצורה.

אודות המרצים:

קרן וגולן גפני, בעלי סטודיו עצמאי לעיצוב גרפי, עבודותיהם מתאפיינות בפירוק ולמידה של התוכן המעוצב, יחד עם שימוש מרהיב במלאכת הדפוס שתומכת את הרעיון והנראות של הפרויקט. בין עבודותיהם ניתן למצוא עיצובים לתחומי תרבות, חברה וחינוך. וגם הרבה אוכל, ספרי קולינריה המתייחסים לאוכל כמכלול עשיר של תרבות, היסטוריה, טעם ואסתטיקה, כאנשים, וכמעצבים הם יוזמים פרויקטים שאינם למטרות רווח, כאלה שיש בהם תרומה חברתית או תרבותית ומשתדלים לתת מענה לפרויקטים שהם ראויים וחשובים בעיניהם – כנגד כל הסיכויים, גם אם התקציב לפעמים כמעט בלתי אפשרי.

עלות השתתפות באירוע: 65 ₪
השתתפות בסיור: בתוספת 45 ₪

למי האירוע מיועד?

  • מעצבות גרפיות, מעצבות ספרים וטקסטים מורכבים, ממתגות, UX/UI, מוצר, איור וטיפוגרפיה השואבות השראה ממפגש העוסק כולו בעיצוב.

  • מעצבות המחפשות חשיפה ממקור ראשון לארכיונים נדירים.

  • חוקרות ומרצות בעיצוב המעוניינות להעשיר חומרי הוראה עם מקורות מקוריים, ושואבות השראה מחיבור בין טקסט לדימוי.

  • אמניות ומעצבות המעוניינות להעמיק בהיסטוריה של טיפוגרפיה עברית.

  • חברות קהילה הרוצות לפגוש קולגות ולבנות שיתופי פעולה חדשים.

 

חשוב לדעת:

  • האירוע מיועד למעצבים ומעצבות – בהפרדה.

  • השתתפות למעצבים (עזרת הגברים) מותנית בהרשמה של לפחות 20 נרשמים.
    אם הקבוצה לא תתמלא – נבטל ונחזיר את התשלום לפני האירוע.

  • ניתן להירשם לסיור המודרך שיתקיים לפני ההרצאות ויחל בשעה 16:00, או להגיע ישירות להרצאות שיתחילו בשעה 17:00.

  • ההשתתפות בסיור כרוכה בתשלום של 45 ש"ח.

  • במהלך האירוע תוכלו לרכוש את כתב העת של הפורמה במחיר מיוחד ולאסוף אותו במקום.

איפה?

הספריה הלאומית
רחוב קפלן 1, ירושלים

קווי אוטובוס:

7, 14, 35, 66, 66א, 90, 97 (אוטובוסים עירוניים)

100 (אוטובוס בין עירוני, ישירות ממחלף שפירים)

מה.

בין טקסט לדימוי
הפורמה

מתי.

20.7.25, כ״ד תמוז פ״ה 16:00-20:00

איפה.

הספרייה הלאומית
ירושלים

האירוע למעצבים ומעצבות – בהפרדה  |   'הפורמה' הוא מיזם ללא מטרות רווח   |   המפגשים מיועדים למעצבים.ות בעלי ניסיון בתחום   |   עלות מסובסדת: 65 ש"ח

האירועים

הלב של קהילת הפורמה הוא האירועים - מגוון של סדנאות, הרצאות, וימי עיון המועברים על ידי מעצבים ואנשי מקצוע מהשורה הראשונה. התכנים תמיד מרתקים ורלוונטיים, והכל באווירה נעימה של שיתוף פעולה, למידה והתפתחות.

המגזין

מגזין הפורמה נותן במה לשיח מעמיק ואיכותי בנושאי עיצוב, ומתעדכן מדי חודש עם מאמרים מרתקים ומעוררי מחשבה מתחומי ידע מגוונים. המגזין עובד בשיתוף פעולה עם כותבים וכותבות מעולים, כדי להפיץ ידע והשראה בקהילה.

ליצירת קשר

יש לכם רעיון שאנחנו חייבים לשמוע?
רוצים לספר לנו איך היה לכם באירוע האחרון? להסביר לנו מה לא בסדר בלוגו שלנו? להשוויץ בעבודה האחרונה שלכם... או סתם לדבר?